Boli cardiovasculare
Tensiune arterială înaltă
Tensiune arterială înaltă Ce este tensiunea arterială înaltă? Tensiunea arterială înaltă este o afecţiune frecventă, în cazul căreia presiunea exercitată de sânge asupra pereţilor arterelor dumneavoastră este prea mare. Înainte de a afla mai multe despre această afecţiune, să începem cu noţiunile de bază privind tensiunea arterială. Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra …
Tensiune arterială înaltă
Ce este tensiunea arterială înaltă?
Tensiunea arterială înaltă este o afecţiune frecventă, în cazul căreia presiunea exercitată de sânge asupra pereţilor arterelor dumneavoastră este prea mare. Înainte de a afla mai multe despre această afecţiune, să începem cu noţiunile de bază privind tensiunea arterială.
Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereţilor arterelor dumneavoastră şi este măsurată în milimetri coloană de mercur, mmHg. Aceasta constă din două numere, de exemplu, 130/80, „130 cu 80”.
Prima valoare reprezintă tensiunea arterială sistolică, aceasta fiind tensiunea maximă pe care o atinge sângele dumneavoastră atunci când inima dumneavoastră bate şi pompează sângele în întregul corp. A doua valoare, tensiunea arterială diastolică, este limita inferioară pe care acesta o atinge atunci când inima dumneavoastră se umple cu sânge între bătăi.
Tensiunea arterială înaltă este sinonimă cu hipertensiunea arterială?
Tensiunea arterială ajută la transportarea sângelui prin corp, aceasta fiind necesară pentru a vă menţine în viaţă,  însă o tensiune arterială prea înaltă nu este benefică. Tensiunea arterială înaltă, denumită şi hipertensiune arterială, creează o presiune asupra inimii şi vaselor dumneavoastră sanguine, făcându-vă mai susceptibil de a suferi atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.
În general, se consideră că tensiunea arterială înaltă este cea de peste 140/90 mmHg, măsurată la cabinetul medical. Dacă vă măsuraţi tensiunea arterială în condiţii de confort, la domiciliu, unde ar trebui să fiţi mai relaxat, limita este puţin mai mică de 135/85 mmHg.
Dacă tensiunea dumneavoastră arterială se încadrează între 120/80 şi 140/90 mmHg, aţi putea avea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială în viitor dacă nu luaţi măsurile necesare pentru a o ţine sub control.
O valoare de peste 180/120 mmHg a tensiunii arteriale este periculos de înaltă. Medicii numesc această stare criză hipertensivă, iar aceasta necesită tratament imediat.
Care sunt simptomele tensiunii arteriale înalte?
Una dintre problemele comportate de tensiunea arterială înaltă este caracterul asimptomatic: aceasta este o afecţiune tăcută, care nu se face neapărat simţită atunci când vă treziţi dimineaţa.
De fapt, majoritatea persoanelor care suferă de această afecţiune nu ştiu că o au: estimativ, doar în Regatul Unit sunt şapte milioane de persoane care suferă de tensiune arterială înaltă nediagnosticată. În majoritatea cazurilor, această afecţiune este identificată doar prin testare – şi totuşi, aceasta este o afecţiune potenţial periculoasă.
Chiar dacă de cele mai multe ori este asimptomatică, tensiunea arterială înaltă poate fi cauza declanşatoare a următoarelor probleme:
Dureri de cap
Dificultăţi respiratorii
Ameţeală
Dureri toracice
Probleme de vedere
Sânge prezent în urină
Palpitaţii
Sângerări nazale
Dureri de stomac
Febră
Dacă aveţi cu regularitate oricare dintre aceste simptome, ar trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră de familie.
Cum este diagnosticată tensiunea arterială înaltă?
Tensiunea dumneavoastră arterială fluctuează în permanenţă. Aceasta poate să crească sau să scadă în diferite perioade ale zilei, în funcţie de factori precum vârsta, forma fizică generală, starea de stres, exerciţiile fizice pe care le faceţi şi medicamentele pe care le luaţi. O singură valoare ridicată măsurată nu ar trebui să va îngrijoreze prea mult, însă este un motiv întemeiat pentru a începe monitorizarea.
Tensiunea dumneavoastră arterială ar trebui să fie măsurată în perioade diferite, dar întotdeauna după o perioadă de repaus de cel puţin cinci minute. De obicei, diagnosticul de hipertensiune arterială trebuie să fie dat după cel puţin trei măsurări şi poate fi stabilit numai de medicul dumneavoastră.
Care sunt cauzele tensiunii arteriale înalte?
În cazul a cinci la sută din cazuri, tensiunea arterială înaltă poate fi cauzată de o altă afecţiune, precum o boală de rinichi, complicaţii ale diabetului, dezechilibre hormonale sau apneea din timpul somnului. De asemenea, aceasta poate apărea şi în timpul unei sarcini. În toate aceste cazuri, aceasta se numeşte hipertensiune arterială secundară.
Totuşi, în cazul procentajului de 95 rămas, tensiunea arterială înaltă nu are o cauză certă. În acest caz, aceasta este numită hipertensiune arterială primară sau esenţială şi este adesea asociată cu factorii genetici şi cu un regim alimentar necorespunzător, lipsa exerciţiilor fizice, fumatul şi/sau obezitatea.
Cum se tratează tensiunea arterială înaltă?
Există trei moduri fundamentale de reducere a tensiunii arteriale înalte: regimul alimentar, exerciţiile fizice şi tratamentul medicamentos.
Să începem cu primele două. Iată ce puteţi face pentru a vă reduce tensiunea arterială prin regim alimentar şi exerciţii fizice.
Schimbarea stilului de viaţă vă poate ajuta atât să reduceţi tensiunea arterială înaltă, cât şi să evitaţi riscul de a suferi de hipertensiune arterială. În acest caz, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră şi să faceţi un plan de schimbare a stilului dumneavoastră de viaţă. Recomandările pot include următoarele acţiuni:
Reducerea greutăţii corporale, mai ales în jurul taliei.
Efectuarea mai multor exerciţii fizice. Aceasta nu înseamnă neapărat că trebuie să petreceţi zilnic mai mult timp în sala de gimnastică, ci ar putea implica activităţi precum tunderea gardului viu din gradină, scoaterea câinelui la plimbare sau mersul pe bicicletă pe o distanţă de câţiva kilometri.
Optimizarea alimentaţiei. Renunţaţi la sare, zahăr şi grăsimile saturate. Consumaţi mai multe fructe şi legume. Consumaţi mai mult peşte gras, precum sardine şi macrou, care este bogat în acizi graşi omega-3. Creşteţi aportul de calciu şi potasiu consumând alimente precum produse lactate degresate şi nuci.
Evitaţi consumul excesiv de alcool. Nu este necesar să renunţaţi complet – însă poate ar trebui să evitaţi consumul de alcool câteva zile pe săptămână.
Evitaţi situaţiile stresante. Încercaţi să recunoaşteţi situaţiile stresante şi să le evitaţi pe cât posibil.
Ce medicamente sunt disponibile?
Medicul dumneavoastră are la dispoziţie o varietate de opţiuni pentru a vă recomanda un tratament optim. Acesta va depinde de vârsta, starea personală şi istoricul dumneavoastră medical, cauzele posibile ale hipertensiunii şi, desigur, de cât de înaltă este tensiunea dumneavoastră arterială.
Cum se verifică valoarea tensiunii arteriale?
Monitorizarea la domiciliu a propriei tensiuni arteriale se poate realiza rapid, uşor şi convenabil. Dacă aţi fost diagnosticat cu tensiune arterială înaltă, acesta este un mod important de a vă ajuta medicul să evalueze eficacitatea tratamentului dumneavoastră. Iar dacă sunteţi sănătos, acesta vă va ajuta să vă menţineţi astfel – deşi acesta nu este un substitut pentru verificările regulate efectuate de un medic.
Referinţe:
Bupa (2018). High blood pressure. Informaţii extrase de pe http://www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension
Serviciul naţional de sănătate (2016). High blood pressure. Informaţii extrase de pe http://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension
Asociaţia pentru tensiunea arterială (2008). What is high blood pressure? Informaţii extrase de pe http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Whatishigh
WebMD (2018). Symptoms of high blood pressure. Informaţii extrase de pe http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure
Referințe
- Bupa (2018). High blood pressure. Retrieved from www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension
National Health Service (2016). High blood pressure. Retrieved from www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension
Blood Pressure Association (2008). What is high blood pressure? Retrieved from www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Whatishigh
WebMD (2018). Symptoms of high blood pressure. Retrieved from www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure