Tratamentul prin nebulizare
Tipuri de nebulizator: Nebulizatoarele cu duză, cu sită metalică şi cu ultrasunete
Tipuri de nebulizator: Nebulizatoarele cu duză, cu sită metalică şi cu ultrasunete Vi s-a recomandat să utilizaţi un nebulizator în vederea calmării simptomelor respiratorii? Dispozitivele de inhalare, denumite adesea nebulizatoare, sunt disponibile într-o varietate mare de designuri tehnice. Din punct de vedere mecanic, acestea amestecă cu aerul particule ale ingredientului activ al medicamentului.
Vi s-a recomandat să utilizaţi un nebulizator în vederea calmării simptomelor respiratorii? Dispozitivele de inhalare, denumite adesea nebulizatoare, sunt disponibile într-o varietate mare de designuri tehnice.
Din punct de vedere mecanic, acestea amestecă cu aerul particule ale ingredientului activ al medicamentului. Ceaţa fină rezultată în nebulizator poate fi inhalată printr-o piesă de gură, mască sau piesă de nas. Un avantaj major constă în faptul că nu este necesară o anumită coordonare între utilizarea nebulizatorului şi tehnica de respirare. De aceea, nebulizatoarele sunt recomandate mai ales în cazul copiilor şi persoanelor vârstnice.
Nebulizatoarele cu duză, cu sită metalică şi cu ultrasunete
Nebulizatoarele pot fi împărţite în trei categorii, în funcţie de principiul lor de funcţionare: Nebulizatoare cu duză (compresor), cu membrană şi cu ultrasunete.
Nebulizatorul cu duză funcţionează prin intermediul unui compresor care generează aer comprimat. Aerul trece prin soluţia medicamentoasă şi o atomizează în particule mici.
Nebulizatoarele cu ultrasunete utilizează un vibrator piezoelectric care generează vibraţii de înaltă frecvenţă (2-3 milioane/secundă). Vibraţiile sunt transferate prin rezervorul de apă către medicament (apa funcţionează ca un agent de răcire). Vibraţiile puternice generează o coloană de medicament lichid şi sunt produse mici particule.
Nebulizatoarele cu sită metalică sunt realizate dintr-o membrană subţire prevăzută cu orificii microscopice. Un element vibrator pompează medicamentul prin orificiile fine ale membranei. Aceasta generează un aerosol de particule mici. Aceste nebulizatoare sunt de asemenea foarte silenţioase şi uşoare, fiind astfel ideale pentru utilizarea în călătorii sau pentru copii.
Cum se inhalează corect la utilizarea unui nebulizator
Un ghid pas cu pas privind utilizarea nebulizatorului:
Spălaţi-vă pe mâini.
Asiguraţi-vă că nebulizatorul a fost curăţat corect după ultima utilizare a acestuia.
Conectaţi tubul la dispozitiv (nu se aplică pentru nebulizatoarele cu sită metalică).
Umpleţi rezervorul pentru medicament cu medicamentul care v-a fost prescris.
Conectaţi tubul şi piesa de gură la rezervorul pentru medicament.
Introduceţi piesa de gură în gură. Ţineţi ferm piesa de gură cu buzele închise în jurul acesteia astfel încât întreaga cantitate de ingredient activ să vă poată pătrunde în plămâni.
Porniţi nebulizatorul.
Respiraţi pe gură până când este administrată întreaga cantitate de medicament . Aceasta va dura între 10 şi 15 minute. Dacă este necesar, puteţi utiliza un cârlig de nas pentru a vă asigura că respiraţi doar pe gură.
În cazul copiilor mici, în locul piesei de gură se poate utiliza o mască. Trebuie să vă asiguraţi că masca este fixată cu precizie, în caz contrar, o cantitate mare de medicament se poate pierde, inhalarea nemaifiind eficientă.
Opriţi nebulizatorul.
Curăţaţi rezervorul pentru medicament şi piesa de gură/masca conform instrucţiunilor de curăţare şi dezinfectare din manualul care însoţeşte produsul.
Referinţe:
Almond, S. Cum trebuie să inhaleze corect copiii care au astm? (Wie inhalieren Kinder mit Asthma richtig?) Informaţii extrase de pe https://www.kinder-asthma.com/wie-inhalieren-kinder-mit-asthma-richtig/
Inhalarea corectă (2018). Tipuri de inhalatoare cu explicaţii privind modul de funcţionare a acestora (Arten von Inhalatoren mit Erklärung der Funktionsweise). Informaţii extrase de pe https://www.richtig-inhalieren.de/ratgeber-inhalieren/arten-von-inhalatoren-mit-erklaerung-funktionsweise