Tratamentul prin nebulizare
Nebulizatoare şi inhalatoare – care sunt diferenţele?
Nebulizatoare şi inhalatoare – care sunt diferenţele? Pe piaţă este disponibilă o gamă vastă şi variată de nebulizatoare şi inhalatoare, de aceea persoanelor cu afecţiuni respiratorii le este uneori greu să aleagă dintre acestea. Vă oferim un ghid rapid pentru a vă ajuta să clasificaţi mai bine aceste dispozitive de inhalare.
Pe piaţă este disponibilă o gamă vastă şi variată de nebulizatoare şi inhalatoare, de aceea persoanelor cu afecţiuni respiratorii le este uneori greu să aleagă dintre acestea.
Vă oferim un ghid rapid pentru a vă ajuta să clasificaţi mai bine aceste dispozitive de inhalare.
Inhalatoarele şi nebulizatoarele sunt utilizate pentru două tipuri de inhalare diferite.
Inhalatoarele sunt utilizate pentru inhalarea de pulbere uscată. Cu acest tip de inhalare, ingredientul activ este inhalat ca o pulbere/amestec cu aer.
Avantajul acestui tip de inhalare este acela că doza administrată este întotdeauna stabilită cu precizie.
Dezavantajul inhalatoarelor este acela că necesită o coordonare precisă a inhalării în momentul pulverizării medicamentului pentru a se asigura administrarea corectă a acestuia. De aceea, inhalatoarele sunt mai puţin adecvate pentru bebeluşi şi copiii mici.
Inhalarea de pulbere uscată este utilizată în majoritatea cazurilor în tratarea astmului, pentru administrarea de ingrediente active bronhodilatatoare şi antiinflamatoare.
Medicamentele de urgenţă pentru astm şi alte afecţiuni cronice ale tractului respirator inferior utilizate în cazul unei crize de astm sunt de asemenea încărcate în inhalatoare.
Nebulizatoarele sunt utilizate pentru nebulizare umedă. Aerosolul inhalabil poate fi produs prin mai multe tehnici.
În funcţie de tehnologie, se face distincţie între nebulizatoarele cu ultrasunete, nebulizatoarele cu aer comprimat (sau cu compresor) şi nebulizatoarele cu sită metalică. Ingredientul activ este inhalat în particule mici. Dimensiunea corectă a particulelor poate fi determinată cu precizie pentru a ajunge în mod optim în tractul respirator superior, mediu sau inferior.
Astfel, nebulizatoarele sunt adecvate pentru tratarea unei varietăţi mari de afecţiuni ale tractului respirator.
Un avantaj constă din faptul că nebulizatoarele nu necesită tehnici de respiraţie speciale deoarece inhalarea se poate realiza şi cu ajutorul unei măşti. De aceea, nebulizatoarele sunt adecvate mai ales pentru copiii mici şi bebeluşi.
Dezavantajul acestei metode este faptul că administrarea aceleiaşi cantităţi de ingredient activ durează mult mai mult.
Referinţe:
Almond, S. Cum trebuie să inhaleze corect copiii care au astm? (Wie inhalieren Kinder mit Asthma richtig?) Informaţii extrase de pe https://www.kinder-asthma.com/wie-inhalieren-kinder-mit-asthma-richtig/
Inhalarea corectă (2018). Tipuri de inhalatoare cu explicaţii privind modul de funcţionare a acestora (Arten von Inhalatoren mit Erklärung der Funktionsweise). Informaţii extrase de pe https://www.richtig-inhalieren.de/ratgeber-inhalieren/arten-von-inhalatoren-mit-erklaerung-funktionsweise/