Salt la conținutul principal

Managementul tensiunii arteriale

Înțelegerea valorilor tensiunii arteriale şi a tabelelor tensiunii arteriale

Înțelegerea valorilor tensiunii arteriale şi a tabelelor tensiunii arteriale Cum se măsoară tensiunea arterială? Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur, mmHg. Aceasta constă din două numere, de exemplu, 130/80, adică „130 cu 80”. Prima valoare reprezintă tensiunea arterială sistolică, adică tensiunea maximă pe care o atinge sângele dumneavoastră atunci când inima dumneavoastră bate ...

Află mai multe

Înțelegerea valorilor tensiunii arteriale şi a tabelelor tensiunii arteriale


Cum se măsoară tensiunea arterială?

Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de mercur, mmHg. Aceasta constă din două numere, de exemplu, 130/80, adică „130 cu 80”. Prima valoare reprezintă tensiunea arterială sistolică, adică tensiunea maximă pe care o atinge sângele dumneavoastră atunci când inima dumneavoastră bate şi pompează sângele în întregul corp. A doua valoare reprezintă tensiunea diastolică, adică nivelul minim pe care sângele îl atinge între bătăile inimii.

Care este definiţia tensiunii arteriale înalte?

Tensiunea arterială înaltă, denumită şi hipertensiune, creează o presiune asupra inimii şi vaselor dumneavoastră sanguine, făcându-vă mai susceptibil de a suferi atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.

Se consideră că tensiunea arterială normală este de 120-129 (sistolică) şi 80-84 (diastolică).

Definiţia tensiunii arteriale înalte este, conform orientărilor 2018 ESC/ESH, orice tensiune care depăşeşte valoarea de 140/90 mmHg. Dacă vă măsuraţi tensiunea arterială în condiţii de confort la domiciliu, unde ar trebui să fiţi mai relaxat, limita este puţin mai mică de 135/85.

Dacă tensiunea dumneavoastră arterială se încadrează între 120/80 şi 140/90, aţi putea avea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială în viitor dacă nu luaţi măsurile necesare pentru a o ţine sub control. Această stare se numeşte prehipertensiune arterială.

O valoare de peste 180/120 a tensiunii arteriale este periculos de înaltă. Medicii numesc această stare criză hipertensivă, iar aceasta necesită tratament imediat.

Valoarea tensiunii arteriale sistolice, reprezentată de primul număr, este mai importantă decât valoarea tensiunii arteriale diastolice în cazul persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani. Aceasta deoarece valoarea tensiunii arteriale sistolice este un indicator mai bun al riscului de accident vascular cerebral şi de atac de cord. Şi este suficient ca doar unul dintre cele două numere să fie mai mare decât ar trebui pentru a se considera că tensiunea arterială este mare.

Toate aceste informaţii pot fi prezentate pe scurt într-un tabel al tensiunii arteriale, precum acesta:


Pentru a vă compara tensiunea arterială cu valorile din tabel, începeţi de la tensiunea dumneavoastră sistolică de pe partea stângă şi deplasaţi degetul spre dreapta până când ajungeţi la tensiunea diastolică. Culoarea vă va indica dacă aveţi o tensiune arterială normală sau anormală.

Reţineţi că rezultatele unei singure măsurări nu sunt concludente – trebuie să realizaţi media mai multor măsurări, de exemplu, dimineaţa şi seara timp de o săptămână.


Referinţe:

Williams B, Giuseppe M, Spiering W, et al. (2018). Ghidul ESC/ESH 2018 pentru managementul hipertensiunii arteriale. Jurnal de monitorizare a tensiunii arteriale, 36(10). doi: 10.1097/HJH.0000000000001940

Bupa (2 018). High blood pressure. Informaţii extrase de pe http://www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

Asociaţia pentru tensiunea arterială (2018). Blood pressure chart. Informaţii extrase de pe http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Bloodpressurechart

Selectați maximum 2 produse.