Monitorizarea tensiunii arteriale

Cum trebuie să vă monitorizați tensiunea arterială

Cum trebuie să vă monitorizați tensiunea arterială Testare cu tensiometrul propriu Există două cazuri în care vă puteţi testa acasă tensiunea arterială: în cazul în care medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru sau dacă doriţi să vă monitorizaţi starea de sănătate. Dacă luaţi medicamente sau faceţi schimbări în ceea ce priveşte stilul dumneavoastră de viaţă …

Află mai multe

Cum trebuie să vă monitorizați tensiunea arterială


Testare cu tensiometrul propriu

Există două cazuri în care vă puteţi testa acasă tensiunea arterială: în cazul în care medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru sau dacă doriţi să vă monitorizaţi starea de sănătate. Dacă luaţi medicamente sau faceţi schimbări în ceea ce priveşte stilul dumneavoastră de viaţă în vederea scăderii tensiunii arteriale, tensiometrul vă poate ajuta să stabiliţi obiective şi să vă monitorizaţi evoluţia – de fapt, pacienţii care îşi monitorizează acasă tensiunea arterială au mai multe şanse de a-şi atinge obiectivele.

Iar dacă şi dumneavoastră sunteţi una dintre persoanele a căror tensiune arterială creşte atunci când intră într-o sală de operaţii sau sală de aşteptare dintr-un spital (o afecţiune cunoscută şi ca hipertensiune de halat alb), măsurarea tensiunii arteriale acasă vă poate oferi o imagine mai realistă a acesteia în viaţa de zi cu zi, însă în condiţii mai relaxate.

Cum funcţionează un tensiometru?

Tensiunea arterială se măsoară cu ajutorul unui sfigmomanometru sau tensiometru. Acesta constă dintr-o manşetă gonflabilă care se înfăşoară în jurul braţului, aproximativ la acelaşi nivel cu inima, şi dintr-un dispozitiv de monitorizare care măsoară presiunea din manşetă.

Tensiometrul măsoară două tensiuni: pe cea sistolică şi pe cea diastolică. Tensiunea sistolică este mai mare, producându-se atunci când inima dumneavoastră bate şi pompează sângele prin artere, iar tensiunea diastolică este măsurată atunci când inima este în repaus şi se umple cu sânge. Deci, tensiunea dumneavoastră arterială ar putea fi, de exemplu, de 120 cu 80.

Tensiometrele pot fi manuale sau digitale, însă tensiometrele pentru acasă sunt de obicei digitale şi întregul proces de măsurare se produce automat, cu excepţia înfăşurării manşetei în jurul braţului.

Apoi manşeta se umflă până când este strânsă ferm în jurul braţului, ştrangulând debitul sanguin, iar apoi supapa se deschide pentru a o dezumfla. Pe măsură ce manşeta începe să înregistreze tensiunea dumneavoastră arterială sistolică, sângele începe să curgă în jurul arterei. Aceasta creează o vibraţie care este detectată de tensiometru, care înregistrează tensiunea dumneavoastră sistolică. În cazul unui sfigmomanometru analogic tradiţional, sunetele din sânge sunt detectate de medicul care utilizează un stetoscop.

Pe măsură ce manşeta se dezumflă, aceasta înregistrează tensiunea dumneavoastră diastolică, iar vibraţia încetează. Tensiometrul sesizează acest lucru şi înregistrează din nou tensiunea.

Cum se măsoară tensiunea arterială?

Pentru măsurarea tensiunii arteriale sunt necesare o anumită concentrare şi pregătire, însă în curând acest lucru va intra în rutina dumneavoastră zilnică. Trebuie să reţineţi mai multe aspecte:

  • Relaxaţi-vă. Evitaţi consumul de cafeină şi faceţi exerciţii fizice timp de treizeci de minute înainte de efectuarea măsurătorii, apoi odihniţi-vă timp de câteva minute. Aşezaţi-vă confortabil în poziţie dreaptă, cu picioarele aşezate pe podea şi cu spatele sprijinit.

  • Poziţionaţi-vă corect braţul. Sprijiniţi-l pe o suprafaţă dreaptă, partea superioară a braţului la acelaşi nivel cu inima.

  • Poziţionaţi corect manşeta, cu marginea inferioară imediat deasupra cotului.

Manualul cu instrucţiuni al dispozitivului dumneavoastră vă va oferi de asemenea instrucţiuni clare.

Când trebuie verificată tensiunea arterială?

Dacă utilizaţi un tensiometru la recomandarea medicului dumneavoastră, acesta ar trebuie să vă spună când ar trebui să vă măsuraţi tensiunea arterială. De regulă, ar trebui să vă măsuraţi tensiunea arterială în acelaşi moment al zilei de fiecare dată, pentru a putea compara clar valorile măsurate.

Efectuaţi câteva măsurători de fiecare dată, la interval de câteva minute, şi calculaţi media pentru a avea o imagine mai clară. Iar dacă tensiometrul dumneavoastră nu stochează valorile măsurate, notaţi-le într-un caiet pentru a putea ţine evidenţa pe termen lung.


Referinţe:

Bupa (2018). High blood pressure. Informaţii extrase de pe http://www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

Asociaţia americană a inimii (2017). Monitoring your blood pressure at home. Informaţii extrase de pe http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/understanding-blood-pressure-readings/monitoring-your-blood-pressure-at-home

Selectați maximum 2 produse.