Skip to main content

Dureri și dureri de corp

Durerile articulare: tipuri, cauze şi tratament

Durerile articulare: tipuri, cauze şi tratament Corpul uman are aproximativ 400 de articulaţii, toate conferindu-i acestuia mobilitate şi flexibilitate, însă acestea sunt şi potenţiale surse de durere. Durerile articulare, care, de obicei (însă nu întotdeauna), apar odată cu înaintarea în vârstă, sunt printre cele mai răspândite probleme de sănătate.

Află mai multe

Corpul uman are aproximativ 400 de articulaţii, toate conferindu-i acestuia mobilitate şi flexibilitate, însă acestea sunt şi potenţiale surse de durere. Durerile articulare, care, de obicei (însă nu întotdeauna), apar odată cu înaintarea în vârstă, sunt printre cele mai răspândite probleme de sănătate. Articulaţiile, care interconectează diverse părţi ale corpului, sunt de asemenea mecanisme complexe alcătuite din multiple elemente, inclusiv cartilaje, ligamente, membrane, fluide şi ţesuturi. Astfel, durerile articulare pot avea multiple cauze.

Tipuri de dureri articulare

Durerile articulare pot fi împărţite în trei categorii:

Artrită inflamatorie: durerea cauzată de artrita inflamatorie sau infecţii (acestea sunt adesea cauza înroşirii şi umflării articulaţiilor, cu dureri exacerbate pe timpul nopţii)

Osteoartrită: durere din cauze mecanice, rezultată în urma uzurii şi ruperii cartilajului articular (aceasta se întâmplă adesea atunci când articulaţia este rigidă atunci când vă treziţi, iar durerea se ameliorează pe măsură de mişcaţi articulaţia)

Durerile articulare pot fi de asemenea cauzate de un accident sau rănire, survenind după un impact sau o cădere, de exemplu.

Simptomele durerilor articulare

Durerile articulare se pot manifesta în mai multe feluri. Acestea pot surveni fără un motiv anume sau în cazul unei anumite mişcări, se intensifică gradual sau apar brusc, se ameliorează sau persistă atunci când sunteţi în repaus, şi pot fi de durată scurtă sau lungă. De asemenea, acestea pot fi însoţite de diverse simptome, care pot fi mai mult sau mai puţin debilitante:

  • Rigiditate articulară, adesea după o perioadă de inactivitate sau dimineaţa

  • Inflamaţie

  • Roşeaţă

  • O senzaţie de căldură în articulaţie

  • Flexibilitate redusă

  • Pierderea mobilităţii

Cauzele durerilor articulare

Durerile articulare pot avea mai multe cauze:

Cauze traumatice: dacă durerea survine după un accident, o cădere sau lovirea ori un impact la nivelul articulaţiei. De exemplu, luxaţii, dislocări sau trageri şi întinderi.

Cauze inflamatorii: atunci când durerea provine de la o parte inflamată a articulaţiei. Atunci când este afectată întreaga articulaţie, această afecţiune se numeşte artrită inflamatorie, iar când inflamaţia afectează tendoanele, afecţiunea se numeşte tendinită.

Cauze mecanice: atunci când durerea este cauzată de o malformaţie sau de uzura şi ruperea cauzate de vârstă, precum osteoartrita. Osteoartrita, care se instalează, de obicei, după vârsta de 50 de ani şi care afectează mai ales umerii, coatele, încheieturile mâinilor, mâinile, şoldurile, genunchii şi picioarele, este de asemenea una dintre cele mai comune cauze ale durerilor articulare.

Bolile infecţioase: atunci când durerea este asociată cu un virus (precum virusul gripal sau Chikungunya).

Depunerile de cristale: atunci când durerea este cauzată de depunerile de cristale de uraţi de sodiu formate în articulaţii, precum în cazul gutei.

În toate cazurile, dacă durerea este însoţită de inflamare sau roşeaţă, se agravează şi persistă, mai ales dacă aveţi febră, ar trebui să consultaţi urgent un medic.

Tratarea şi calmarea durerilor articulare

Dacă durerea articulară este uşoară, starea de repaus şi analgezicele sunt de obicei suficiente pentru a calma durerea. În cazul leziunilor minore, recomandăm aplicarea unei comprese reci (gheaţă), apoi repausul, menţinând membrul afectat în poziţie ridicată şi aplicând presiune pe acesta cu ajutorul unui bandaj. Dacă durerea este cauzată de inflamaţie sau osteoartrită, vă recomandăm să aplicaţi căldură (deoarece aceasta îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, ameliorând astfel durerea), precum şi să menţineţi articulaţia în stare de repaus. Pentru durerile articulare cauzate de o afecţiune mai gravă, medicul vă va prescrie analgezice pe lângă tratamentul afecţiunii.

Pentru articulaţii dureroase, ar putea fi prescrise şi anumite exerciţii fizice specifice de fortifiere musculară pentru a se evita agravarea afecţiunii. Exerciţiile în apă sunt ideale pentru tratarea durerilor articulare deoarece, atunci când vă aflaţi în apă, articulaţiile nu mai trebuie să susţină greutatea dumneavoastră corporală.

De asemenea, există şi alte soluţii care ajută la reducerea durerilor musculare, fără administrarea de analgezice. Pentru astfel de cazuri este destinată gama de aparate OMRON pentru calmarea durerilor – acestea vă ajută să calmaţi durerile musculare şi articulare, utilizând tehnologia de stimulare electrică transcutanată nervoasă (TENS). HeatTens chiar combină căldura calmantă cu tehnologia TENS pentru obţinerea unor rezultate optime.


Referinţe:

PasseportSanté. Durerea articulară: ce înseamnă (Douleurs articulaires : ce qu’elles trahissent). Informaţii extrase de pe http://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=douleurs-articulations-mal-aux-articulations-oui-mais-comment-

Selectați maximum 2 produse.