Skip to main content

Dureri și dureri de corp

Durerile de spate: tipuri, cauze şi tratament

Actualizat: Ianuarie 2020 O numim „boala secolului” deoarece, conform studiilor, nu mai puţin de 80% din populaţie suferă de dureri de spate la un moment dat pe parcursul vieţii.

Află mai multe

Actualizat: Ianuarie 2020

O numim „boala secolului” deoarece, conform studiilor, nu mai puţin de 80% din populaţie suferă de dureri de spate la un moment dat pe parcursul vieţii. Termenul „durere de spate” acoperă mai multe probleme precum lumbago, durerile lombare cronice, sciatica şi discurile intervertebrale deplasate, toate având un lucru în comun — faptul că durerea este localizată în zona coloanei vertebrale. Astfel, durerea de spate poate avea multiple cauze.

Tipuri de dureri de spate

Durerile de spate pot fi clasificate în trei grupe. Dacă durerea este localizată în partea superioară a spatelui sau în oasele gâtului (coloana cervicală), această afecţiune este denumită în termeni medicali cervicalgie. Dacă durerea este localizată în partea inferioară a spatelui, în jurul vertebrelor lombare, această afecţiune se numeşte durere lombară sau durere de şale. Dacă durerea este localizată în partea din mijloc a spatelui, în jurul vertebrelor toracice, această afecţiune se numeşte durere toracală sau durere de mijloc a spatelui.

Cervicalgia (durerea de gât) este durerea resimţită în zona coloanei cervicale, trece în general în câteva zile şi este adesea asociată cu poziţia incorectă sau încordarea.

Durerea de şale este durerea resimţită în partea inferioară a spatelui şi poate împiedica chiar şi cea mai mică mişcare. În cele mai multe cazuri, aceasta este cauzată de mişcări bruşte sau prelungite ori de statul în aceeaşi poziţie pentru prea mult timp. Aceasta este cel mai comun tip de durere de spate.

Durerea toracală sau durerea de mijloc a spatelui, care este ţinta acestui articol, este durerea resimţită în zona din mijloc a spatelui până la baza gâtului, localizându-se în jurul vertebrelor toracice. Coloana vertebrală toracică, care acţionează ca o structură de susţinere pentru cutia toracică, este alcătuită din vertebre care sunt mai puţin mobile decât celelalte, şi orice problemă din această zonă poate cauza dureri şi/sau senzaţii de înţepenire sau mișcări limitate.

Alte două tipuri foarte comune de durere pot fi de asemenea clasificate în:

Hernie de disc (disc dislocat): aceasta apare la discurile intervertebrale, adică discurile aflate între vertebre, care conferă coloanei flexibilitate şi acţionează ca amortizoare de şoc. Dacă partea interioară moale a discului începe să iasă în afară, aceasta poate crea presiune pe nervi sau pe măduva spinării. Această afecţiune se numeşte hernie de disc. Aceasta afectează cel mai des vertebrele lombare, pe care ne bazăm cel mai mult în viaţa de zi cu zi.

Sciatică: Atunci când un disc dislocat apasă pe nervul sciatic, durerea se poate răspândi pe toată lungimea piciorului, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de sciatică.

Cauzele durerii de mijloc a spatelui sau durerii coloanei toracale

Durerea de mijloc a spatelui poate avea diferite cauze. În majoritatea cazurilor, aceasta este cauzată de o cădere, mişcări bruşte sau de rămânerea în aceeaşi poziţie pentru prea mult timp. Durerea de mijloc a spatelui se instalează, de obicei, gradual. Cauzele pot fi clasificate după cum urmează:

  • Mecanice: atunci când staţi în aceeaşi poziţie pentru prea mult timp

  • Traumatice: în urma unui accident, unei căderi sau unui impact puternic

  • Reumatologice: de cele mai multe ori, după vârsta de 60 de ani

  • Degenerative: probleme legate de îmbătrânire sau de un stil de viaţă sedentar (cu activitate fizică puţină sau deloc)

  • Fiziologice: sarcina, menstruaţia şi menopauza pot provoca dureri în zona de mijloc a spatelui

  • În final, stresul şi anxietatea pot cauza dureri ca urmare a tensiunii din zona muşchilor spatelui

Totuşi, durerile din zona de mijloc a spatelui pot fi de asemenea un semn al unor probleme cardiovasculare (la nivelul inimii sau vaselor de sânge), pulmonare sau organice ori al altor afecţiuni, cum ar fi scolioza. De aceea, este important să consultaţi un medic dacă aveţi dureri de spate pentru o perioadă de timp îndelungată.

Tratarea durerii de mijloc a spatelui: tratamente şi prevenţie

Tratarea durerii de spate

Dacă durerea de spate este nespecifică, tratamentul va consta din administrarea de analgezice şi efectuarea de exerciţii fizice pentru a creşte tonusul muscular şi flexibilitatea. În alte cazuri, durerea de spate trebuie să fie tratată în funcţie de cauza acesteia. De exemplu, dacă durerea este asociată cu o problemă musculoscheletală, ar putea fi recomandate osteopatia, fizioterapia sau masajul terapeutic. Dacă durerea este asociată cu stresul, nişte exerciţii simple de respiraţie sau de relaxare v-ar putea ajuta să vă detensionaţi. Dacă durerea persistă şi devine cronică, medicul ar putea să vă prescrie analgezice sau, în anumite cazuri, un tratament injectabil. În cazuri rare, ar putea fi necesară intervenţia chirurgicală.

De asemenea, există şi alte soluţii care ajută la reducerea durerilor de spate, fără administrarea de analgezice. Gama de aparate OMRON pentru calmarea durerilor vă ajută să calmaţi durerile musculare şi articulare, utilizând tehnologia de stimulare electrică transcutanată nervoasă (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation -TENS). OMRON HeatTens poate chiar oferi o combinaţie de căldură şi tratament TENS într-un singur aparat.

Prevenţia durerilor de spate: un stil de viaţă sănătos şi exerciţii fizice

Dacă durerea de spate este de natură benignă, aceasta poate fi prevenită şi calmată prin câteva schimbări simple ale stilului de viaţă şi exerciţii fizice.

Este esenţial să evitaţi perioadele îndelungate de inactivitate şi să efectuaţi cu regularitate un minim de exerciţii fizice. De exemplu, înotul este recomandat mai ales pentru problemele spatelui, însă activităţi precum yoga sau pilates, care urmăresc fortifierea mușchilor şi se bazează pe exerciţii de întindere, sunt de asemenea foarte benefice. Fortifierea muşchilor spatelui este extrem de importantă pentru a preveni durerile de spate. Focalizarea pe exerciţii care fortifiază partea superioară a spatelui, precum flotările, şi care îmbunătăţesc flexibilitatea coloanei vertebrale, precum exerciţiile care implică arcuirea şi alunecarea în jos a spatelui cu sprijin pe toate cele patru membre (poziţia pisicii şi a vacii).

De asemenea, este important să menţineţi zilnic o poziţie corectă a corpului. Atunci când trebuie să ridicaţi ceva de jos, îndoiţi genunchii şi ţineţi spatele drept. La lucru, asiguraţi-vă că păstraţi o poziţie corectă a corpului şi nu uitaţi să vă mişcaţi la intervale de timp regulate.


Referinţe:

Corinou, M. (2013). Durerea de spate: ce anume o declanşează? (Mal de dos : d’où viennent les douleurs au dos ?) Informaţii extrase de pe http://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=mal-de-dos

Balagué, F. & Genevay, S. (2013). Mă doare spatele/Am sciatică (J’ai mal au dos / j’ai une sciatique). Informaţii extrase de pe http://www.planetesante.ch/Symptomes/J-ai-mal-au-dos-j-ai-une-sciatique

Balagué, F. & Genevay, S. (2011). Durerea comună de şale (acută, subacută, cronică) (Lombalgies communes (aiguës, subaiguës, chroniques)). Informaţii extrase de pe http://www.planetesante.ch/Maladies/Lombalgies-communes-aigues-subaigues-chroniques

Catalan-Massé, S. (2018). Durerea de spate: ce automedicaţie există pentru calmarea acesteia? (Mal de dos : quelle automédication pour le soulager ?) Informaţii extrase de pe http://www.doctissimo.fr/html/sante/mag_2000/mag1006/dossier/sa_2570_chacun_traitement.htm

 

Selectați maximum 2 produse.